Egzama, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen ve kızarıklık, şişkinlik gibi şekillerde ortaya çıkabilen rahatsızlıklardandır. Sıklıkla rastlanan bir sorun olmasından dolayı egzama nedir? Nasıl ortaya çıkar gibi konulara rastlanmaktadır. Kesin bir sebebi olmayan bu rahatsızlığın belirli durumlarda tetiklendiği belirlenmektedir. Özellikle stresli dönemlerde ellerde ve yüzde artan kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Egzama (Atopik Dermatit) Nedir?
Egzama, yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu konuda egzama olup olmadığı nasıl anlaşılır? Ya da her kızarıklık egzama mıdır gibi soruların sorulması ile birlikte hekimler tarafından da bazı paylaşımlar olmuştur. Buna göre yaş fark etmeksizin ortaya çıkan bir rahatsızlık olan egzama, döküntü ve çatlak şeklinde de ortaya çıkabilir. Deride ciddi kaşıntıların görüldüğü bu rahatsızlıkta, kuruluk ana sebep olarak görülse de durumun daha ciddi boyutları da bulunur.
Egzama (Atopik Dermatit) Hastalığı Neden Olur?
Ellerinde kızarıklık olan herkesin akıllarına gelen ilk soru egzama mı oldum sorusudur. Bu anlamda egzama neden olur? Egzama neden meydana gelir? Sorusu gündeme gelir. Egzamanın sebepleri arasında, başlıca etken genetik faktörlerdir. Kişilerin hassasiyetlerinin artmasına da neden olan egzama, dikkatli olunması gereken rahatsızlıklar arasında yer alır. Egzama nedenlerine genel olarak bakılması gerekirse:
- Genetik faktörler,
- Alerjik reaksiyonlar( sonradan da oluşabilen türleri mevcuttur.)
- Kimyasala maruz kalma,
- Riskli ortamlarda çalışma,
- Stres,
- Deterjan, sabun, parfüm gibi maddelere maruz kalmak,
- Duyarlı olunan bazı rahatsızlıklar,
Etkenleri olarak görülebilmektedir. Egzama, ciddi bir rahatsızlık olduğundan dolayı fark edildiğinde hızlı bir şekilde çözüm önerilerinin getirilmesi gereklilikler arasında yer almaktadır.
Egzama (Atopik Dermatit) Belirtileri Nelerdir?
Egzama, çeşitli durumlardan dolayı ortaya çıkabilmektedir. Özellikle belirtiler kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu anlamda strese bağlı egzama belirtileri ya da alerjik reaksiyona bağlı olarak meydana gelen egzama belirtileri farklılık gösterir. Ortak özelliklere bakılması gerekirse:
- Kaşıntı,
- Kızarıklık,
- Vezikül,
- Çeşitli bölgelerde pullanma veya döküntü,
Şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu söylemek mümkündür. Bu konuyla ilgili diğer bir soru da egzama hangi hastalığın habercisi sorusudur. Bu rahatsızlık ortaya çıktığında süreci takip etmek ve buna göre etkilerin değerlendirilmesi önemlidir.
Egzama Çeşitleri Nelerdir?
Egzama tıbbi olarak farklı sınıflandırılır. Bu sınıflandırmalardan birine sahip olmak konusunda da doktor tedavisi önemlidir. Egzama çeşitleri:
Asteatotik Egzama: Ciltteki yağ miktarının azalması ile ortaya çıkar. Temel sebepleri arasında yaş ilerlemesi ve mevsim değişimleri bulunur. Yağ tabakasının azalması ile birlikte kuruluk, pullanma ve döküntüler ortaya çıkar.
Atopik Egzama: Kaşıntı, kızarıklık ya da döküntü gibi belirtilerle ortaya çıkar. Yüz, el gibi kısımlarda sıklıkla görülür. Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde yaygın olarak rastlanır. Tedavi uygulansa da tekrarlayabilir ve ilerleyen yaşlarda tamamen etkisini kaybedebilir.
Gravitasyonel Egzama: Varis ile birlikte ortaya çıkabilir. Özellikle ayakta çalışan kişilerde sık rastlanılan bir durumdur. Tedavi edilmezse kronik hale gelebilir.
Kontakt Egzama: Alerjen maddelerden dolayı ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Kozmetik ürünlerinin kullanılması ile meydana gelir. Kısa süreli olabildiği gibi uzun süreli de olması mümkündür.
Numuler Egzama: Ciltte içi su dolu lekeler şeklinde görülen kronik bir egzamadır. Genelde el, kol ve bacaklarda sık rastlanan bir durumdur.
Seboreik Egzama: Kronik bir türdür. Nedeni tam olarak bilinemeyen bir rahatsızlıktır. Kulak egzaması olarak da bilinir.
Stres Egzaması: Stresli durumlarda ortaya çıkabilen egzama türlerinden bir tanesidir.
Egzamaya Ne İyi Gelir? Egzama Nasıl Geçer?
Egzamaya karşı birçok tıbbi ya da bitkisel tedaviler görülebilmektedir. Bundan dolayı da egzama için ne iyi gelir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu rahatsızlığın iyileştirilmesinde kullanılabilecek bazı etkenler, elma, brokoli, kiraz, yaban mersini gibi meyve ve sebzeler, potasyum içerikli ürünler ve cildi koruyan ve yapıların yükseltilmesine destek olan besinler egzamaya iyi gelmektedir.
Egzama Teşhisi Nasıl Konulur?
Egzama teşhisi konulabilmesi için fiziki muayene ya da yama testi yapılır. Bu yama test sonrasında alerjenler test edilerek kesin bir teşhis konulur.
Egzama Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Egzama tedavisinde, cilde temas eden kimyasal maddeleri azaltmak gerekir. Bu anlamda temizlik ürünü kullanırken eldiven takmak gibi basit önlemler almak önemlidir. Tedaviler hastalığı tamamen geçirmeye yönelik uygulanmaz. Bundan dolayı da egzama nasıl geçer ya da egzamanın düşmanı nedir gibi sorulara net cevap vermek mümkün değildir. Egzama etkilerini azaltmak için krem tedavilerinin uygulanması önemlidir. Egzama bulaşıcı mı konusunda da, bulaşıcı olmayan fakat dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu söylemek mümkündür.
Egzamayı Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
Egzamayı tetikleyen birçok faktör bulunur. Bu faktörler arasında, stres, kimyasal kullanımı, belirli kremler gibi çeşitli etkenler vardır. Özellikle evdeki tozlar, polen ve gıda alerjileri gibi çok çeşitli durumlardan dolayı egzama ortaya çıkabilir. Bu anlamda ani hava değişimlerinin de egzamaya neden olduğunu söylemek mümkündür. Bunun dışında da toleranslı olan ürünler de faktörler arasında yer alır.
Saç Derisinde Egzama
Kuru egzama gibi görülebilen bu egzama türlerinde de net bir tedavi yöntemi yoktur. Burada kaşıntıyı, döküntüyü ya da iltihabı azaltmaya yönelik olarak belli başlı önlemlerin alınması gerekir. Özellikle belirli ilaçlar, şampuanlar ya da kremlerin kullanılması gerekebilir. Böylelikle rahatsızlığın olumsuz etkilerinin azaltılması da mümkündür.
Bebeklerde ve Çocuklarda Egzama
Bebeklerde ve çocuklarda egzama sıklıkla görülebilmektedir. Genellikle kalıtsal(genetik) olarak aktarılan bu rahatsızlıklara yanak, alın, kafa derisi bölgelerinde rastlanmaktadır. Özellikle bebeklerde 5 yaşına kadar devam eden belli başlı semptomları bulunur. Döküntü vücutta diğer alanlara doğru da ilerleyebilmektedir. Bu rahatsızlık ayrıca uykuyu bölüp şiddetli kaşınmalar şeklinde de ortaya çıkabilmektedir. Ailede eğer astım gibi rahatsızlıklar yani alerjik durumlar var ise çocukta egzama görülebilmektedir.
Aynı zamanda belirli gıdalara karşı alerjisi olan çocuklarda da egzama sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Eğer şiddetli olarak görülen bir egzama ise, gıda testleri yapılmalıdır. Fakat bu testler genellikle tercih edilmemektedir. Bunun temel sebebi kimi zaman yanlış sonuçlar verebilmesidir. Doktorlar tarafından da önerilenlere göre bu durumu yaşayan çocukların durumlarının takip edilmesi gerekmektedir.