Pek çok insanın apandisit nedir sorusuna verilecek yanıtı ilk etapta yoktur. Başka bir deyişle apendiks (apandisit iltihabı) olarak da bilinir. Apandisit, kalın bağırsağın başlangıç bölümünde, karın sağ alt kadranda yer alır. Genellikle 3 mm çapında ve 4-10 cm boyutundadır. Vücuttaki işlevi henüz tam olarak bilinmese bile son yıllarda yapılan araştırmalar bağışıklık sistemiyle ilgili bazı maddeler salgıladığını ortaya koymuştur. Tüm yaşlarda görülmesi olası olduğu gibi en çok 15-30 yaşları arasında meydana gelir.
Apandisit belirtileri nedir?
Kişiye göre değişiklik gösterir. Apandisit belirtileri tipik olarak karnın sağ orta kesiminde gidip gelen bir sancı ile başlar. Genel belirtileri ise karın ağrısı, iştahsızlık, ateş, bulantı ve kusma, kabız ve ishal, karında şişlik gibidir. Bu durumlarda doktora gitmekte geciken veya ağrı kesicilerle durumu geçiştiren kişilerde apandisit patlaması olabilir. Daha sonra ağrı birkaç saatliğine hafifler gibi olur fakat daha kötü bir tabloda geri döner.
Apandisit neden olur?
Midenin tam olarak sindiremediği besinler ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçerken apandisite kaçıp tıkanmasına neden olur. Bu yüzden apandisitte iltihaplanma meydana gelir. Bunun yanı sıra bağırsak kurtları, bağırsak içindeki taşlar parazitler, genetik yatkınlıkta apandisitte iltihaplanmaya neden olabilir.
Apandisit teşhisi nasıl konulur?
İlk etapta hekim hastanın rahatsızlık öyküsünü detaylı olarak dinler. Hekim hastayı dinledikten sonra fiziki muayene yapar ve sağ alt karnı kontrol eder. Hekim apandisitten şüphelenirse kan tahlili, karın ultrasonu, MRI (manyetik rezonans görüntüleme) gibi yöntemlere başvurabilir.
Apandisit tedavisi nasıl olur?
Apandisit tedavisi genellikle cerrahi olarak yapılan bir tedavidir. İlk olarak tercih edilen yöntemi apendektomi olarak da bilinen apandisitin vücuttan çıkarılmasıdır. Apandisit ameliyatı açık ya da kapalı (laparoskopik) olarak yapılmaktadır. Özel bir durum olmadığı sürece laparoskopik olarak yapılır. Ameliyat sonrası hastalar genelde 1 hafta içinde normal hayatına dönse de tam iyileşme süreci 4 ile 5 haftayı bulabilir.